Geschiedenis van de avondvierdaagse

De avondwandelvierdaagse kent in Nederland al een lange geschiedenis. Vanaf eind jaren ’70 werden er op verschillende plekken wandelvierdaagses georganiseerd voor verschillende doelgroepen.

Ook in de Wezep is de Avondwandelvierdaagse een terugkerend fenomeen met een rijke geschiedenis en niet meer weg te denken als jaarlijks evenement. De avondwandelvierdaagse vindt meestal eind mei plaats en wordt al verschillende jaren georganiseerd door de projectgroep Avondvierdaagse Wezep e.o. als onderdeel van de gymvereniging Olvo.

De wandelaars kunnen zich inschrijven voor verschillende afstanden de 5, 10 en 15 kilometer. Ook is er een route voor mindervaliden. De deelnemers zijn vooral afkomstig van de basisscholen in en in de omgeving van Wezep. Maar ook bewoners van zorginstellingen en individuele lopers schrijven zich in voor dit evenement.

Hoe het ooit begon

Dit jaar vindt de 42e editie plaats van dit evenement, maar hoe is het ooit begonnen?

De heer Agterhuis, lid van de Oostelijke Wandelsport Bond en inwoner van Wezep, organiseerde wandeltochten. Omdat het evenement steeds groter werd zocht hij samenwerking met de gymvereniging Olvo en vanaf 1990 werd de avondvierdaagse mede georganiseerd door Olvo

De OWB (Oostelijke Wandelsport Bond) en later de NWB (Nederlandse Wandelsportbond) bleven hierbij ook nauw betrokken. Tegenwoordig is de projectgroep aangesloten bij de KWbN, de Koninklijke Wandelbond Nederland.

[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″ maximum_entity_count=”500″]

De organisatie van de avondwandelvierdaagse lag in het begin in handen van het bestuur Olvo. Vanaf 2011 werd hiervoor een aparte “projectgroep Avondvierdaagse Wezep e.o.” in het leven geroepen door de gymvereniging Olvo.  De projectgroep bestaat zowel uit een aantal oud-bestuursleden en een aantal niet-bestuursleden van Olvo. Om het evenement in goede banen te leiden wordt er van begin oktober tot na de avondwandelvierdaagse regelmatig vergaderd.

De projectgroep telt op dit moment meer dan 80 jaar ervaring! Het organiseren van de Avondwandelvierdaagse is geen eenvoudige klus, maar door de vele jaren ervaring is de organisatie in goede handen. In 2010 zijn twee leden van de projectgroep zelfs in het zonnetje gezet door de andere leden van de projectgroep tijdens het defilé voor het al 20 jaar mede organiseren van dit evenement. 

Door de jaren heen is er veel veranderd en is de Avondwandelvierdaagse uitgegroeid tot een van de grootste evenementen in Wezep. Dit jaar stevenen we wederom af op een record aantal deelnemers!